Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Έσελον: Η μεγάλη κλειδαρότρυπα

-->
Ανοχύρωτη βρίσκεται η Ελλάδα μπροστά στην παραβίαση των συστημάτων τηλεπικοινωνίας και την παγκόσμια κατασκοπεία. Το αντικλείδι για την παραβίαση των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και την παγκόομια κατασκοπία, το περίφημο Εσελον, φαίνεται ότι έχει πλοκάμια και στην Ελλάδα.
Από εκθέοεις που υποβλήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και από ελληνικό φορέα, την εταιρεία συμβούλων ΖΕΥΣ Α.Ε. το περιγράφουν ως ένα δίκτυο δορυφόρων και επίγειων σταθμών που επεξεργάζονται με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους αποκωδικοποίησης όλες τις πληροφορίες που συλλέγονται.

Επισήμως η ελληνική κυβέρνηοη δεν έχει πάρει ακόμη δέση για την παρακολούθηση μέσω Έσελον.

■ «Κι όμως το Εσελον δυστυχώς υπάρχει!» υποστηρίζει ο Π. Κρητικός, ως πρόεδρος της Επιτροπής Απορρήτου της Βουλής. Το πρόβλημα όμως γίνεται ακόμη εντονότερο, επειδή ο ΟΤΕ δεν μπορεί να διασφαλίσει απόλυτα το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών.

■ «Ο ΟΤΕ δεν έχει την τεχνική δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα ηλεκτρονικά αφτιά του Εσελον», μας δήλωσε ο Π. Καργάδος, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών. «Η ευθύνη του ΟΤΕ εξαντλείται στην προστασία του απορρήτου της τηλεπικοινωνίας στα όρια του δικτύου του και μέχρι “την είσοδο της πολυκατοικίας”. Επιπλέον, ο ΟΤΕ δεν έχει τη δυνατότητα να αστυνομεύει κάθε γωνιά με ΚΑΦΑΟ».

■ Για τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο ε.α. X. Λυμπέρη, «η Ελλάδα είναι κυριολεκτικά ανοχύρωτη οτην προοταοία των απορρήτων και των πληροφοριών της».

■ Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδης απάντησε στην «Κ.Ε.» ότι:
«Οτιδήποτε έχει σχέση με την ασφάλεια των πληροφοριών και των τηλεπικοινωνιών είναι σημαντικό θέμα, αλλά δεν υπάρχει συνολική εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει με το Εσελον».

■ Παρόμοια δήλωση έκανε και ο υπουργός Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «υπάρχει στην κυβέρνηση έντονος προβληματισμός για το θέμα, που έχει περάσει και στην αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου προσπαθούμε να δούμε εκείνους τους μηχανισμούς θωράκισης, οι οποίοι ανταποκρίνονται στην εξέλιξη της τεχνολογίας».


■ Ο γενικός γραμματέας αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας Μ. Γιακουμάκης μας είπε ότι «εάν υπάρχουν υπόνοιες και καταγγελίες, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές τεχνικές υπηρεσίες».«Πάντως, οι μέχρι σήμερα αναφορές για το σύστημα Εσελον δεν συνοδεύονται από τεκμηριωμένα στοιχεία».

Επίγειο σταθμό Εσελον είχαν στήσει στηγ παλιά βάση του Ελληνικού, αμερικανοί πράκτορες της NSA, όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας ο πρόεδρος Κλίντον.

Με δορυφορικά συστήματα παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τα πάντα και στη συνέχεια εκεί τα επεξεργάζονταν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη Κλίντον, ο διοικητής της ΕΥΠ Π.Αποστολίδης παραδέχτηκε ενώπιον της Επιτροπής Απορρήτου ότι υπάρχει αυτό το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης, αλλά επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην ερώτηση εάν το έχει αποδεχτεί με την υπογραφή της και η Ελλάδα.

■ Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος αναφέρει ότι «η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί ποινικών υποθέσεων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπου το άρθρο 18 επιτρέπει τη παρακολούθηση στόχων στο έδαφος χωρίς τεχνική συνδρομή του εν λόγω κράτους-μέλους. Επιπλέον η Ελλάδα συμμετείχε και σε δύο συσκέψεις που συνδέονται με το Εσελον: Η πρώτη έγινε το 1994 στη Βόνη της Γερμανίας και η δεύτερη στην Καμπέρα της Αυστραλίας. Οι διασκέψεις αυτές ονομάζονταν “Διεθνή Σεμινάρια Τηλεπικοινωνιών των Αρχών Επιβολής του Νόμου” και οργανώθηκαν πρώτη φορά το 1993 από το FBI.''

Ο ιταλός πρώην εισαγγελέας Nτι Πιέτρο, στην εισήγησή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε για το άρθρο 18 της σύμβασης ότι έτσι «εισερχόμαστε σ' ένα πραγματικό ναρκοπέδιο» και ότι «καταλήγουμε στην αναγνώριση της δυνατότητας χρήσης του τεχνικού μέσου των συνδιαλέξεων και για τεχνικούς λόγους».Συνεργασία

■ Για το διευθυντή του τμήματος τεχνολογικών εφαρμογών και πρώην πρόεδρο του ΟΤΕ Ντίνο Μακρόπουλο, το Εσελον όχι μόνο υπάρχει, αλλά κρούει των κώδωνα του κινδύνου ότι στην Ελλάδα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση των επικοινωνιών και των αποθηκευμένων πληροφοριών.

«Αυτό μπορεί να λυθεί μόνο εάν υπάρξει στενή συνεργασία με τα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, που θα αναπτύξουν δικούς τους κώδικες και άλλα τεχνολογικά προηγμένα μέτρα ασφαλείας». , 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ ΑΚΟΥΝΕ

ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ και παρασύνθημα μάλλον πρέπει να μιλάτε στα τηλέφωνα, εάν πρόκειται να πείτε στο συνομιλητή σας κάποιο σπουδαίο μυστικό. Κι αυτό γιατί στη χώρα μας δεν χρησιμοποιείται εθνικό σύστημα κρυπτογράφησης για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Η κρυπτογραφία είναι ολόκληρη επιστήμη, παρ’ ότι στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο και πρόκειται για λογισμικό πρόγραμμα που δυσκολεύει τη ζωή του υποκλοπέα.

«Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε εθνικό σύστημα κρυπτογράφησης» λένε οι ειδικοί του ΟΤΕ, εξηγώντας ότι για να πετύχει το στόχο του, πρέπει συνέχεια να το ανανεώνουν.

Οι μόνοι που διαθέτουν δικό τους σύστημα κρυπτογράφησης είναι οι ένοπλες δυνάμεις, οι μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας και το σύστημα επικοινωνίας των υπουργών με το γνωστό πορτοκαλί τηλέφωνο. Στην ουσία πρόκειται για ένα «τοπικό» σύστημα, που το τοποθετούν με δική τους ευθύνη και επίβλεψη. Όμως για τους «μαέστρους» της αποκρυπτογράφησης χαρακτηρίζεται «ερασιτεχνικό.

Είναι λοιπόν προφανές ότι αγνοούμε τη «μάχη της κρυπτογραφίας», που δίνουν τα τελευταία 4 χρόνια οι αμερικανικές εταιρείες λογισμικού , που θέλουν να εξάγουν ως προϊόντα προς πώληση κρυπτογραφικά συστήματα.

Μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για να αγοράσουν τέτοια συστήματα, ώστε να «κρύψουν» από τα ηλεκτρονικά αφτιά του Εσελον τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Η κυβέρνηση Κλίντον όμως δημιούργησε αντικίνητρα.

Ζήτησε από τις εταιρείες πληροφορικής να καταθέτουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τα κλειδιά των συστημάτων προτού τα πουλήσουν στο εξωτερικό, καθώς τα χαρακτήρισαν «όπλα υψηλής τεχνολογίας». Άραγε ποια ευρωπαϊκή εταιρεία θα αγόραζε ένα κρυπτογραφικό σύστημα που θα γνώριζαν ήδη τους κωδικούς αποκρυπτογράφησης οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες;

«Στην Ελλάδα η κρυπτογραφία μοιάζει με κινέζικα. Γενικότερα όμως η Ε.Ε. ασχολείται με το θέμα μόλις τα τελευταία χρόνια» μας είπε η Γεωργία Γιοβρή, ηλεκτρολόγος-μηχανικός. Είναι ο άνθρωπος που συνέταξε μελέτη με τίτλο «Ανάπτυξη της τεχνολογίας παρακολούθησης και κατάχρηση των οικονομικών πληροφοριών», ως σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας Ζευς Α.Ε., και παραδόθηκε στην επιτροπή STOA του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Η ανάγκη προέκυψε ύστερα από τα συμπεράσματα άλλης μελέτης, που ανέφερε ότι στην Ευρώπη όλες οι πληροφορίες που μεταφέρονται ηλεκτρονικά μέσω τηλεφώνου, fax, e-mail παρακολουθούνται από το σύστημα Εσελον. Βασικός στόχος της μελέτης αυτής ήταν να διερευνηθεί κατά πόσο το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται για την κατασκοπία προς όφελος των αμερικανικών συμφερόντων.

Στάλθηκαν λοιπόν ερωτηματολόγια σε 80 εμπειρογνώμονες απ' όλο τον κόσμο. Όλοι συμφώνησαν ότι οι ψηφιακές συσκευές και συνδέσεις προσφέρονται για συστηματική και επιλεγμένη παρακολούθηση και το 40% είναι βέβαιοι ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες ισχυρών χωρών κατασκοπεύουν τις επικοινωνίες των υπόλοιπων κρατών.

«Προτείνεται στο Ευρωκοινοβούλιο να ζητήσει από τους οργανισμούς τηλεπικοινωνιών να εφαρμόσουν συστήματα κρυπτογραφίας, για να προστατέψουν τους συνδρομητές τους από την παράνομη υποκλοπή» εξηγεί η Γεωργία Γιοβρή.

Οι ειδικοί προτείνουν επίσης να απορρίψει προτάσεις από τις ΗΠΑ, που επιμένουν αφενώς να μη χρησιμοποιούνται κρυπτογραφικά συστήματα και αφετέρου να υιοθετηθούν έλεγχοι με κωδικούς - κλειδιά, που θα εποπτεύονται από αμερικανικές υπηρεσίες.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΝΗ

Από την εφημερίδα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στις 12/03/2000

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου