Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

«Βόμβα» Τσακαλώτου: Οι δανειστές ζητούν πρόσθετα μέτρα για το 2019-20 - ΣΩΠΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ !!!

-->

Επίθεση σε Σόιμπλε και ΔΝΤ - Πρόωρες εκλογές δείχνει η δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, δεν θα ανοίξει συζήτηση για χρέος, ούτε θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και κατά συνέπεια δεν θα βγούμε στις αγορές και από το μνημόνιο

Για πρώτη φορά επισήμως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου για την «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», ότι οι δανειστές πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, από το 2018 και μετά.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε ένα συλλογισμό με τα «δεινά» που μπορεί να προκύψουν ως ακολουθία της πιθανής αποτυχίας ολοκλήρωσης της δεύτερης διαπραγμάτευσης, υπαινισσόμενος ότι η χώρα θα βρεθεί σε τροχιά πρόωρων εκλογών.

Σχολιάζοντας την απάιτηση των δανειστών, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν είναι ούτε τίμιο ούτε λογικό, το ΔΝΤ και κάποιες χώρες που δεν επιθυμούν τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, από 3,5% σε 2,5%, να αναζητούν συμβιβασμό στις πλάτες μας και να πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, το 2019 και 2020. Επικαλέστηκε μάλιστα τον Ζορμπά του Καζαντζάκη, που θα έλεγε στο ΔΝΤ: «Δεν είναι αυτό φιλότιμο γιατί πρέπει να τα βάζουν και με τους δυνατούς».

Χωρίς να κλείσει η η αξιολόγηση, δεν θα ανοίξει συζήτηση για χρέος, ούτε θα μπει στην ποσοτική χαλάρωση και δεν θα βγούμε στις αγορές και από το μνημόνιο, ήταν η δραματική προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών. Με αυτόν τον συλλογισμό -εμμέσως πλην σαφώς- ο κ. Τσακαλώτος προειδοποίησε ότι η μη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές θα πυροδοτήσει μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις που μπορεί να καταλήξουν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ.Τσακαλώτος πρότεινε μάλιστα, για πρώτη φορά και μια συμβιβαστική λύση, προς τις χώρες που δεν επιθυμούν την ελάφρυνση, σύμφωνα με την οποία, θα μπορούσε να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση να δεσμευτεί, ότι ολόκληρο το περιθώριο της διαφοράς του 1% να ξοδεύεται μόνο για ελάφρυνση φόρων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή προς συγκεκριμένους κλάδους και υπέρ της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο αν και ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, δεν απάντησε αν αυτή την πρόταση την έχει θέσει ήδη στους δανειστές και τι απάντηση πιθανώς έλαβε.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πάντως, ότι η τρύπα που βλέπουν οι θεσμοί για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει συμφωνηθεί στο δυσθεώρητο 3,5% για το 2018, έχει μειωθεί στο 0,1% του ΑΕΠ.

Αιχμές Τσακαλώτου για Σόιμπλε και αιτιάσεις για το «αφιλότιμο ΔΝΤ»

Όπως τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «αυτό που δεν μπορεί να δεχθεί η κυβέρνηση είναι ότι ο συμβιβασμός θα κλείσει πάνω στην πλάτη μας και να έρθει μετά το Eurogroup και  να πει πάρτε πιο πολλά μέτρα»!

«Δεν φαίνεται ούτε τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική. Έχουμε εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο, όλα τα συμφωνημένα μέτρα, και πράγματα που θεωρούσαμε παράλογα, αλλά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να λάβουμε και άλλα μέτρα επειδή υπάρχει μία διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και κάποιων κρατών της ΕΕ» ανέφερε.

Επίσης , ο κ. Τσακαλώτος επιτέθηκε:

-           σε όσους επιμένουν ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας πως «μόνο χώρες όπως η Νορβηγία που έχουν πετρέλαιο τα κατάφεραν».

-          στο ΔΝΤ που «λέει μεν πως θα ήταν κακό να διατηρηθούν ψηλά τα πλεονάσματα γιατί φέρνουν ύφεση και λιτότητα» αλλά συζητά συμβιβασμό με όσους διαφωνούν. «Ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη δεν θα το έλεγε αυτό «φιλότιμο», γιατί πρέπει να τα βάζουν και με τους δυνατούς» είπε ο κ.Τσακαλώτος.

-          στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι «παρότι κάνανε πολλά για να βοηθήσουν τις ελληνικές θέσεις, στα εργασιακά φαίνεται να κάνουν συμβιβασμούς με το ΔΝΤ στα Εργασιακά». Και τόνισε πως  «δεν μπορούν, επειδή μια χώρα έχει μπει σε Μνημόνιο, να την αφήνουν εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου στα Εργασιακά, με μειωμένα δικαιώματα για τους εργαζομένους»

-          σε όσους λένε πως στην Ελλάδα οι συντάξεις είναι «γενναιόδωρες» (σσ: στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ουσιαστικά) λέγοντας πως οι κοινωνικές παροχές για ηλικιωμένους άνω των 65 στη χώρα μας, είναι στο 65% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στο 55% της Γερμανίας

-          στην Ευρωζώνη που «δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα αλλά κλωτσάει το τενεκεδάκι πιο πέρα».


ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου