Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Νέες προκλήσεις: Το Barbaros μπαινοβγαίνει στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ

-->

Συμβολική επίσκεψη στη Λευκωσίας της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας - 'Ετοιμο να αρχίσει εργασίες το γεωτρύπανο West Capella

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros Haryeddin Pasa να μπαινοβγαίνει στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ νοτιοδυτικά της Πάφου, στα όρια των περιοχών που αμφισβητεί η Τουρκία και θεωρεί πως ανήκουν στη δική της ΑΟΖ. Το West Capella αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα τις εργασίες σταθεροποίησης του τρυπανιού στο βυθό και ενδεχομένως να ξεκινήσει τη γεώτρηση. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει υπάρχει καμία προσπάθεια παρεμπόδισης ή παρενόχλησης των εργασιών της Total ούτε από τη τουρκική φρεγάτα Gokceada (Ίμβρος) που κινείται στη περιοχή παραμένοντας όμως σε απόσταση από το οικόπεδο 11 που θα γίνει η γεώτρηση. Οι κινήσεις της φρεγάτας γίνονται εκτός των χωρικών υδάτων της Κύπρου.

Μάλιστα, το ερευνητικό σκάφος Barbaros που έχει στείλει η Τουρκία στη κυπριακή ΑΟΖ συναντήθηκε εντός του οικοπέδου 6 με το υποστηρικτικό πλοίο Bravo Supporter το οποία απέπλευσε από τα παράλια της Τουρκίας προχθές. 

Αύριο αναμένεται στη Κύπρο η υπουργός άμυνας της Γαλλίας Florence Parly η οποία ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν 25 μέρες. Η κα Parly θα επισκεφθεί τα πληρώματα των γαλλικών φρεγατών που ναυλοχούν στη Κύπρο και θα έχει συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογο της Χριστόφορο Φωκαίδη και την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς. Επίσης θα γίνει δεκτή από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού επρόκειτο να γίνει τον Ιούνιο αλλά προέκυψε η κυβερνητική κρίση στη Γαλλία και η αντικατάσταση της προκατόχου της κας Parly από τον Πρόεδρο Emmanuel Macron.  Ωστόσο είχαν γίνει επισκέψεις των υπουργών εξωτερικών και άμυνας της Κύπρου στη Γαλλία, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την γεώτρηση της Total.

 Ψυχραιμία

Η Λευκωσία, καθημερινώς και σε όλους του τόνους, συστήνει σοβαρότητα και ψυχραιμία, κυρίως από τα ΜΜΕ τα οποία έχουν αποφύγει τις υπερβολές και την προβολή πολεμικών σεναρίων. Η έκκληση απευθύνεται πρωτίστως σε ελληνικές ιστοσελίδες, αμφιβόλου αξιοπιστίας, που καθημερινώς δημιουργούν κλίμα πανικού με ανυπόστατους ισχυρισμούς που προβάλουν ως δήθεν «πληροφορίες». Οι κινήσεις της Τουρκίας παρακολουθούνται με ηλεκτρονικά μέσα (ραντάρ) τόσο από τη Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και από άλλες χώρες που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τη κατάσταση στη περιοχή. Η Τουρκία γνωρίζει ότι βρίσκεται στο μικροσκόπιο δυνάμεων που δεν επιθυμούν ένταση και για αυτό το λόγο οι προκλήσεις δεν έχουν απειλητικό χαρακτήρα. Η Τουρκία με τις κινήσεις της, ανέφεραν στο protothema.gr κυβερνητικές πηγές περισσότερο θέλει να δηλώσει την παρουσία της στην περιοχή για να συνεχίσει να προβάλλει τις αξιώσεις της για δικαιώματα στη κυπριακή ΑΟΖ.


ΠΗΓΗ

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου